Nyheter
Aniara-regissörerna Pella Kågerman och Hugo Lilja filmar den autofiktiva sci-fi-filmen EGGHEAD REPUBLIC i vår
Filmatiseringen av Nobelpristagaren Harry Martinsons Aniara fick internationellt genomslag och belönades med såväl 4 Guldbaggar som Cineuropa Award i Les Arcs, och var nominerad till en European Film Award. Nu presenterar regissörsduon Pella Kågerman och Hugo Lilja sitt nya projekt. EGGHEAD REPUBLIC är en satirisk coming-of-age-sci-fi – delvis baserad på Kågermans erfarenhet som reporter för Vice Magazine – i vilken kalla kriget aldrig tog slut, och sovietiska Kazakstan träffats av en atombomb. En ung Svensk club kid får i uppdrag att rapportera inifrån den avspärrade zonen för en av världens coolaste tidningar.
Regissörerna och manusförfattarna Pella Kågerman och Hugo Lilja säger:
– Vi har längtat efter att hoppa upp på den här radioaktiva besten, och har inte varit så här exalterade på länge. Vi ser fram emot att låta publiken hänga med på det här överdådiga äventyret. Poetiskt och dumt är ambitionen!
Nina Lund, producent på You Saved Me AB:
– Pella och Hugo är de bäst lämpade i världen för att kunna balansera galenskapen i den här historien med protagonistens känslomässiga resa. Dessutom har vi samlat ett briljant team som kommer att bidra till en hög visuell kvalitet.
Jakob Abrahamsson, VD för den Nordiska distributören och samproducenten NonStop Entertainment, säger:
– Vi är otroligt glada att få samproducera och distribuera något som kommer ur de här unika kreativa hjärnorna. Vad Hugo och Pella har åstakommit med Aniara och sina kortfilmer är mäkta imponerande. Egghead Republic är ett unikt projekt som sticker ut både manusmässigt och i sättet den produceras. Så klart vill vi vara med på den resan.
Om produktionen:
Egghead Republic är inspirerad av romanen Die Gelehrtenrepublik av Arno Schmidt, och av regissörernas egna erfarenheter. Filmen kommer spelas in på Gotland och i Stockgolm i vår. Den är skriven och regisseras av Pella Kågerman och Hugo Lilja, och produceras av Nina Lund för You Saved Me AB.
NonStop Entertainment samproducerar och distribuerar Egghead Republic i Norden. De andra samproducenterna är Film Stockholm, Gotlands filmfond och Film i Dalarna.
Göteborgs filmfestival visar AFTERSUN, ENYS MEN, EN VACKER DAG... och DOGBORN
I dag offentliggörs det fullständiga programmet till Göteborgs filmfestival och en av festivalens stora höjdpunkter blir premiären av Charlotte Wells hyllade och flerfaldigt prisbelönta AFTERSUN, med Paul Mescal i huvudrollen. I programmet finns även Mia Hansen-Løves EN VACKER DAG... med en lysande Léa Seydoux, och Bait-regissören Mark Jenkins nya film ENYS MEN som visades i Cannes Director's fortnight. Som tidigare annonserats visas Isabella Carbonells DOGBORN med Silvana Imam i huvudrollen i Nordic Competition, den kommer även visas i festivalens online-program.
Göteborgs filmfestival visar AFTERSUN, ENYS MEN, EN VACKER DAG... och DOGBORN
NonStop Entertainments filmer på Göteborgs filmfestival 2023:
AFTERSUN
Charlotte Wells hyllat far-dotter-drama, som enligt internationella kritiker "förändrar dig i grunden”. Valdes till årets bästa film av Sight & Sound och vann 7 Bifa inklusive Bästa film, Bästa manus och Bästa regi. Dessutom vinnare av en Gotham award och French touch prize i Cannes.
Synopsis:
Sophie och hennes pappa Calum (Paul Mescal) befinner sig på en solig resort deras första semester tillsammans sedan skilsmässan. Det är en till synes idyllisk tillvaro men vuxenvärldens melankoli börjar sippra igenom Calums fasad. 20 år senare tänker Sophie tillbaka på deras resa och försöker pussla ihop den man hon minns som sin pappa med de sidor hon aldrig såg men vet fanns där. AFTERSUN är Charlotte Wells unisont kritikerrosade debutfilm om föräldraskap minnenas förgänglighet och att plötsligt en dag växa upp.
Biopremiär 17 februari (pressbilder) (trailer)
EN VACKER DAG...
Mia Hansen-Løves finstämda drama där Léa Seydoux gör sin karriärs mest imponerande insats (och det är inte att säga lite)
Synopsis:
Sandra (Léa Seydoux) bor med sin 8-åriga dotter och tar hand om sin sjuka pappa. Han är en pensionerad filosofiprofessor vars minne syn och självständighet tynar bort. När Sandra springer på sin gamle vän Clément tänds en gnista. Hon tillåter sig att sätta plikten som mor och dotter åt sidan till förmån för passionen. Han är gift och hon har sina åtaganden – kanske är det just därför den tid de tillbringar ihop känns så bekymmerslös och njutbar. EN VACKER DAG... är ett lågmält och rörande drama av prisade regissören Mia Hansen-Løve. Vid världspremiären på Cannes filmfestival möttes den av idel hyllningar.
Biopremiär 3 mars (pressbilder)
DOGBORN
Visas i Nordic Competition (även i onlineprogrammet!)
Svenska Isabella Carbonells långfilmsdebut med Silvana Imam i sin första filmroll, om ett syskonpar som lever under samhällets radar. Hade världspremiär i Venedig, där den belönades med pris för Bästa regissör under 40.
Synopsis:
Tvillingarna lever under radarn hemlösa och osynliga för samhället. Syster (Silvana Imam) är en tickande bomb Bror (Philip Oros) har inte sagt ett ord sen de flydde sitt hemland. Ett oväntat jobberbjudande tycks ta dem ett steg närmare drömmen om ett riktigt hem. Allt de behöver göra är att transportera varor från punkt A till B. Men när varorna anländer i form av två unga tjejer så uppstår en konflikt mellan syskonen. Under två intensiva dygn ställs de inför ett livsavgörande dilemma - hur långt är de beredda att gå i sin kamp för överlevnad? DOGBORN är Isabella Carbonells långfilmsdebut. Hon belönades med pris för Bästa regissör under 40 vid världspremiären på Venedig filmfestival.
Biopremiär 10 februari (pressbilder) (trailer)
ENYS MEN
Bait-regissören Mark Jenkin är tillbaka med en Cornwallsk folklore-skräckis.
Synopsis:
Året är 1973 och på en obeboelig ö utanför Cornwall befinner sig en volontärarbetare med uppgift att studera en ovanlig blomma. Observationerna utlöser en metafysisk skräckresa. Bait-regissören Mark Jenkin försätter såväl sin huvudperson som tittaren i en situation där det blir omöjligt att skilja verklighet från mardröm och resultatet är skräckinjagande. Enys men hade världspremiär i Cannes Director's fortnight.
IN THE COURT OF THE CRIMSON KING
(Visas även i onlineprogrammet på festivalen)
Dokumentären om proggbandet är "som ett avsnitt av The Office, fast med enorma trumset, gråhåriga roadies och besatta fans" tycker The Guardian.
Synopsis:
En resedagbok som följer Robert Fripp och hans legendariska band blir till en reflektion över livets förgänglighet. In the Court of the Crimson King är inte som andra musikdokumentärer. Med både mörker och komik berättas historien om människor som gett allt för konsten, och ett band som vid sitt 50-årsjubileum fortsätter att vara precis lika unikt som vid sin debut.
BLIND WILLOW, SLEEPING WOMAN
(Visas även i onlineprogrammet på festivalen)
Animerad film baserad på en av Haruki Murakamis noveller.
Synopsis:
Vakna! En jordbävning och en gigantisk groda avslöjar "sanningarna vi döljer för oss själva", i Pierre Földes animerade adaption av Haruki Murakamis novell Blind willow, sleeping woman.
Park Chan-wooks Decision to leave och Venedig-vinnaren All the beauty and the bloodshed visas i tävlan på Stockholms filmfestival
Åtta av NonStop Entertainments kommande filmer visas på Stockholms filmfestival, däribland Park Chan-wooks hypeade DECISION TO LEAVE som vann regipriset i Cannes och är Sydkoreas Oscarsbidrag. I programmet visas också Venedig-vinnaren ALL THE BEAUTY AND THE BLOODSHED - om Nan Goldins konstnärskap och hennes kamp för att Sackler-familjen ska hållas ansvarig för sin avgörande roll i den amerikanska opiodkrisen. Regissör Laura Poitras kommer till Stockholm. Dessutom får två av årets stora indiesnackisar BLUE JEAN och WAR PONY premiär på Stockholms filmfestival, jämte Squid game-skådisen Lee Jung-jaes regidebut HUNT som hade världspremiär i midnattssektionen på Cannes filmfestival.
Alla NonStop Entertainments filmer på Stockholms filmfestival:
DECISION TO LEAVE (Internationella kritikertävlingen)
Regi: Park Chan-wook
Svensk biopremiär 25 december
Den timide polisen Haejun undersöker ett mystiskt fall där en klättrare fallit mot sin död. Offrets förföriska änka, Sorae, är misstänkt kylig men har snart Haejun lindad runt sitt lillfinger. Decision to leave är en nyskapande romantisk thriller, där passion och rättvisa är drivkrafterna i en tät berättelse vars vändningar är omöjliga att förutspå. Filmen vann pris för bästa regi vid världspremiären i Cannes, och är den senaste från den sydkoreanska mästarregissören Park Chan-wook (Old boy, Handmaiden och Thirst). Decision to leave är Sydkoreas Oscarsbidrag.
ALL THE BEAUTY AND THE BLOODSHED (Documentary competition)
Regi: Laura Poitras (kommer till Stockholm 10 november)
Svensk biopremiär 13 januari
Konstnären och fotografen Nan Goldin, känd för porträtten av sin eklektiska vänkrets, finns representerad i konstsamlingarna hos världens främsta museer. Samma institutioner tar emot donationer från hennes svurna fiender: familjen Sackler, som genom familjeföretaget Purdue Pharma tjänat miljarder på den amerikanska opioid-krisen. I All the beauty and the bloodshed väver den Oscarsbelönade regissören Laura Poitras samman Nan Goldins banbrytande konstnärskap med hennes ihärdiga kamp för att få konstvärlden att sluta ta emot blodspengar. En efter en rasar bokstäverna i S-a-c-k-l-e-r från museernas fasader. Filmen vann Guldlejonet på Venedigs filmfestival.
BLUE JEAN (Discovery)
Regi: Georgia Oakley
Svensk biopremiär våren 2023
Året är 1988 och gymnastikläraren Jean lever ett dubbelliv. Den benhårt konservativa Thatcher-regimen har just infört "Section 28", en lag som förbjuder skolor att främja homosexualitet. Jean lyckas hålla sin privata sfär separerad från sin yrkesroll, tills hon en utekväll springer på en student på den lokala gaybaren. Blue Jean är inspirerad av regissören Georgia Oakleys egna erfarenheter, den vann publikpriset på Venedigs filmfestival.
WAR PONY (American independent)
Regi: Riley Keough och Gina Gammell
Svensk premiär 2023
I Pine Ridge-reservatet i South Dakota lever 23-årige Bill och 12-årige Matho, båda från urinvånarstammen Oglala Lakota uppväxta med oddsen emot sig. I reservatet är medellivslängden 47 år och missbruk och fattigdom utbrett. På en krokig väg, som vandrar lite vid sidan om lagen, söker de två efter en sätt att ta sig ut. Huvudrollerna görs av två amatörskådespelare, själva uppvuxna i reservatet, i den här berättelsen om en del av USA som sällan skildrats från insidan.
HUNT (Twilight zone)
Regi: Lee Jung-jae
Svensk VOD-premiär 12 december
I militärdiktaturens Sydkorea får två underrättelseagenter uppgiften att avslöja en nordkoreansk spion som nästlat sig in i byrån. De båda ska initialt utreda varandra, men vad de får reda på är en konspiration som går djupare än vad någon hade anat. Hunt är en spionthriller av och med Lee Jung-jae, Emmy-belönad för sin huvudroll i succéserien Squid game. Den hade världspremiär i sektionen Midnight på Cannesfestivalen.
MEDUSA DELUXE (Twilight zone)
Regi: Thomas Hardiman
Svensk premiär 2023
Extravagans och överflöd står i fokus för stylisterna som ska delta i den stora frisörtävlingen. Men ett förmodat mord där offret är en av de tävlande sår extra split mellan de redan rivaliserande deltagarna. Mordutredningen bland de excentriska personligheterna är upplagd för allt annat än succé… Medusa deluxe hade världspremiär på Locarno filmfestival.
Lynch/Oz (Documentary competition)
Regi: Alexandre O. Philippe
Svensk premiär våren 2023
Victor Flemings Trollkarlen från Oz har fascinerat tittare med sin fantasifulla värld och sprakande technicolor ända sedan 1939. En tittare som har influerats mer än de flesta är David Lynch. Alexandre O. Philippe följer upp sina succédokumentärer om Psycho, Alien och Exorcisten med Lynch/Oz, ett djupdyk i hur den klassiska musikalfilmen går att återse i verk genom hela Lynchs filmografi. Är Lynch själv trollkarlen bakom sina röda sammetsdraperier?
I LOVE MY DAD (American independent)
Regi: James Morosini
Svensk VOD-premiär 2023
Franklin, en ung man med tungt sinne, bryter kontakten med sin frånvarande far och blockar honom på sociala medier. Ett beslut som får pappan att skapa ett fejkkonto, låtsas vara en snygg tjej och chatta med sin son. Ett desperat försök att återknyta kontakten, som bäddat för katastrof. I love my dad är, otroligt nog, baserat på regissören och skådisen James Morosinis självupplevda historia.
DOGBORN av Isabella Carbonell uttagen till Venedig filmfestivals kritikervecka
Isabella Carbonells långfilmsdebut Dogborn, med Silvana Imam och Philip Oros i huvudrollerna, kommer ha världspremiär i Settimana internazionale della critica på Venedig filmfestival som pågår 31 augusti till 10 september. Det spänningsfyllda dramat Dogborn, som handlar om ett tvillingpar i samhällets utkant som dras in i kriminalitet, kommer ha svensk biopremiär våren 2023.
Silvana Imam gör huvudrollen som Syster, vilket markerar den flerfaldigt grammisbelönade artistens skådespelardebut. Den andra huvudrollen, Bror, görs av Philip Oros (Svartsjön, Deg) som också gjorde huvudrollen i Dogborn-regissören Isabella Carbonells kortfilm Bror (2019).
Isabella Carbonells tidigare kortfilm Pojkarna (2015) visades i Cannes kritikervecka och tävlade på SXSW, Giffoni och AFI Fest där den belönades med juryns pris. Dogborn är hennes första långfilm.
Om den kommande världspremiären av Dogborn i Venedig säger regissören Isabella Carbonell:
– Det är nog varje regissörs dröm att verkligen kunna nå ut till människor med sin berättelse. Därför är det så fantastiskt jäkla glädjande att få visa Dogborn i Venedig, då det innebär en chans att nå ut till fler människor än jag vågat hoppas på. Filmens karaktärer har väntat i många år på att få kliva fram i rampljuset och jag kan inte tänka mig en bättre plattform än denna. Jag känner mig minst sagt överlycklig och väldigt privilegierad
Synopsis:
Tvillingarna lever under radarn, hemlösa och osynliga för samhället. Syster (Silvana Imam) är en tickande bomb, Bror (Philip Oros) har inte sagt ett ord sen de flydde sitt hemland. Ett oväntat jobberbjudande tycks ta dem ett steg närmare drömmen om ett riktigt hem. Allt de behöver göra är att transportera varor från punkt A till B. Men när varorna anländer i form av två unga tjejer så uppstår en konflikt mellan syskonen. Under två intensiva dygn ställs de inför ett livsavgörande dilemma - hur långt är de beredda att gå i sin kamp för överlevnad? DOGBORN är Isabella Carbonells långfilmsdebut, den har världspremiär på Venedig filmfestival 2022.
Om produktionen:
Dogborn är skriven och regisserad av Isabella Carbonell. Den är producerad av Momento Film, av producenterna Farima Karimi, Erik Andersson och David Herdies, i samproduktion med NonStop Winning Formula. NonStop Entertainment distribuerar filmen i Sverige. Övriga samproducenter är Läsk och Karimi Film. Filmen är gjord med stöd av Svenska filminstitutet och SVT genom Moving Sweden och av Norrköpings filmfond, med utvecklingsstöd från Sthlm Debut och La semaine de la critiques Next Step. Internationellt säljbolag är Trust Nordisk.
Filmens producenter Farima Karimi, Erik Andersson och David Herdies om Dogborn:
– När Isabella presenterade sitt manus för oss och öppnade upp dörren till Dogborn tvekade vi inte en sekund på att kliva in i världen hon skapat. Vi förstod direkt att Dogborn skulle bli en unik och stark filmupplevelse. Det är en intensiv historia med drabbande karaktärer och ett brännande moraliskt dilemma i botten. Målet har hela tiden varit en storslagen premiär - därför är vi otroligt stolta över att Dogborn nu får sin världspremiär på Venedigs filmfestival.
Succén JUJUTSU KAISEN 0: THE MOVIE äntligen på svensk bio - premiär 3 juni
Succén JUJUTSU KAISEN 0: THE MOVIE äntligen på svensk bio - premiär 3 juni
Med en succéartad utrullning på biografer i USA har Jujutsu Kaisen visat upp sig som ett av världens just nu största film- och seriefenomen för unga. Animefilmen, som är en prequel till manga- och animeserien Jujutsu Kaisen har imponerat vid premiärerna runt om i världen. Nu kommer den till svenska biografer, med premiär 3 juni.
De senaste årens rekordartade biolanseringar av ny högkvalitativ animefilm har visat på unga människors intresse för att gå på bio. När Demon slayer: Mugen train hade premiär mitt under pandemin 2021 lyckades den mot alla odds bli Japans näst mest sedda film genom tiderna, och placera sig i topposition på biotopplistor över hela världen. Jujutsu Kaisen 0: The Movie har gjort en liknande succéartad resa över världen, och inbringade över 15 miljoner dollar bara under den amerikanska premiärhelgen.
Precis som Demon Slayer har Jujutsu kaisen 0 mötts också av kritikernas gillande. Jujutsu Kaisen 0: The Movie har 97% positiva omdömen från kritiker enligt Rotten tomatoes, och 98% av publikens röster. The Guardian gav den 4 stjärnor av 5 och beskrev den som en mästerlig coming-of-age med underbar animering.
Jujutsu Kaisen 0 är en mörk fantasyfilm som följer den nervösa tonåringen Yuta Okkutsus första tid på det mystiska Jujutsu-gymnasiet i Tokyo. Filmen är producerad av TOHO, animerad av MAPPA och regisserad av Sunghoo Park. I Sverige distribueras filmen på bio av NonStop Entertainment i samarbete med Crunchyroll och Wakanim.
Jujutsu Kaisen 0: The Movie kommer att visas på bio och IMAX med japanskt tal och svensk undertext.
BIOPREMIÄR 3 JUNI
Vårens premiärer - Drottning Elizabeth, Jane Birkin
God fortsättning och välkommen till
BIOVÅREN 2022
Hämta pressbilder: Dropbox
Sword Art Online Progressive: Aria of a Starless Night
Regi: Ayako Kōno
Biopremiär 7 januari
Asuna Yuuki ger sig in i den virtuella världen när det avancerade VR-spelet Sword Art Online äntligen släpps. När spelarna väl är inne i spelet utropar The Game Master att de nu är fångade i spelet, utan något sätt att logga ut. Han låter dem också veta att om de skulle komma att dö i spelet, så sker det även i verkligheten… Men trots den panik som utbryter, och att hon inte vet något om denna främmande värld, är Asuna fast besluten att kämpa för sin överlevnad och finna vägen ut.
COW
Regi: Andrea Arnold
Biopremiär 18 februari
Cow är filmen om en mjölkkos verklighet, och ett synliggörande av det arbete hon utför åt oss. När regissören Andrea Arnold (Fish Tank, Wuthering Heights) riktar sin kamera mot en ko får vi inte bara intima och berörande insikter om kons vardag, utan också om vårt samhälle och rådande ideologi.
Cow hade världspremiär på Cannes filmfestival. Nominerad till fyra British Independent Film Awards
Ruva
Regi: Hanna Bergholm
Biopremiär 25 februari
12-åriga gymnasten Tinja gör allt för att behaga sin mor som i sin tur lever för att presentera bilden av en perfekt familj på sin blogg. En natt hittar Tinja ett ägg som hon tar med sig hem. Hon gömmer det och håller det varmt, och när det kläcks visar det sig innehålla ett monstruöst väsen. Ruva är Hanna Bergholms skruvade debut, i skärningspunkten mellan skräckfilm och coming-of-age.
Ruva (intl titel: Hatching) kommer ha världspremiär på Sundance filmfestival 2022
Memoria
Regi: Apichatpong Weerasethakul
Biopremiär i februari
I den Guldplmsvinnande och visionära regissören Apichatpong Weerasethakuls första engelskspråkiga film gör Tilda Swinton huvudrollen. Hon spelar en skotsk kvinna som efter att ha börjat höra en hög smäll varje morgon, beger sig ut på en både sinnlig och faktisk resa i den colombianska djungeln. Memoria är en storslagen bioupplevelse för alla sinnen.
Memoria hade världspremiär på Cannes filmfestival
Ennio: The Maestro
Regi: Giuseppe Tornatore
Biopremiär i februari
Ennio Morricone är mästaren bakom några av världens mest välkända och älskade filmsountrack. Filmer som Sergio Leones Den onde den gode och den fule och För en handfull av dollar har uppnått sin ikonstatus tack vare Ennio Morricones musik. Ett år efter hans bortgång kommer den stora dokumentären om hans musikaliska karriär, och den är en resa genom några av filmhistoriens milstolpar. I regi av Giuseppe Tornatore.
Ennio: The Maestro hade världspremiär på Venedig filmfestival
Jane par Charlotte
Regi: Charlotte Gainsbourg
Biopremiär 11 mars
Dessutom biopremiär för Jane par Agnès V, i regi av Agnès Varda den 2 februari!
Jane Birkin – en av 1900-talets stora populärkulturella ikoner - skildras av hennes egen dotter Charlotte Gainsbourg i denna avskalade och intima DIY-dokumentär. Resultatet är en unik inblick i en mytomspunnen kändisfamilj, och en ärlig och innerlig redogörelse för relationen mellan en mamma och en dotter. Reflektioner om åldrande, skönhet och kändisskap uppstår mellan två familjemedlemmar som båda råkar ha ikonstatus.
Jane par Charlotte hade världspremiär på Cannes filmfestival
Mass
Regi: Fran Kranz
Biopremiär i mars
Efter en tragisk skolskjutning möts två föräldrapar på var sin sida av tragedin för att försöka få ett grepp om vad som egentligen hände. Det ena paret förlorade sin son i masskjutningen - de andra är föräldrar till förövaren. Regidebutanten Fran Kranz utforskar med stor empati teman som sorg, skuld och förlåtelse med utgångspunkt i en av de mest laddade politiska frågorna i USA. Med höga lovord där han bland annat har jämförts med dramatikern Tennessee Williams. Med Reed Birney, Ann Dowd, Jason Isaacs och Martha Plimpton i huvudrollerna
Mass hade världspremiär på Sundance filmfestival. Vinnare av Indie Spirit Awards Robert Altman Award
Elizabeth
Regi: Roger Michell
Biopremiär 1 april
Elizabeth II är den monark som innehaft posten längst i brittisk historia. Hon har levt, och regerat, genom monumentala samhällsförändringar, och vakat över världen som ett enigma alla känner till men få vet mycket om. Hon har porträtterats av Helen Mirren i The Queen och Olivia Colman i The Crown, avbildats av Andy Warhol och varit föremål för Beatles-låtar. Nu kommer Elizabeth, Roger Michells (Notting Hill, Nothing Like a Dame) definitiva drottning-skildring, som hyllar och närstuderar ett nära 100-årigt liv, nära sammanflätat med de gångna århundradets historiska milstolpar.
Och sen följer...
BIOHÖSTEN 2022 som startar med:
Ali & Ava
Regi: Clio Barnard
Biopremiär 26 augusti
Av helt olika skäl är de båda ensamma, Ali och Ava, när de möts tack vare den gemensamma omsorgen om ett litet barn i grannskapet. Gnistor slår om den nyfunna relationen, tills det förflutna hinner ikapp dem. Clio Barnard (The Selfish Giant) har hämtat inspiration från verkliga möten i skapandet av det här varma kärleksdramat, om två förlorade själar som finner varandra.
Ali & Ava hade världspremiär på Cannes filmfestival. Vinnare av två British Independent Film Awards.
Sju BIFA-nomineringar till Clio Barnards ALI & AVA
I dag tillkännagavs nomineringarna till British Independent Film Awards och The Selfish Giant-regissören Clio Barnards nya film Ali & Ava nominerades i sju kategorier – inklusive de tyngsta kategorierna för Bästa film, Bästa regi, Bästa manus, Bästa kvinnliga huvudroll (Claire Rushbrook) och Bästa manliga huvudroll (Adeel Akhtar). Dessutom för Bästa casting och Bästa musik.
Ali & Ava, som hade världspremiär i Cannes i år, distribueras i Norden av NonStop Entertainment, som även som även distribuerade Clio Barnards tidigare enormt hyllade The Selfish Giant.
Ali & Ava har svensk biopremiär i februari 2022.
Av helt olika skäl är de båda ensamma, Ali och Ava, när de möts tack vare den gemensamma omsorgen om ett litet barn i grannskapet. Gnistor slår om den nyfunna relationen, tills det förflutna hinner ikapp dem. Clio Barnard (The Selfish Giant) har hämtat inspiration från verkliga möten i skapandet av det här varma kärleksdramat, om två förlorade själar som finner varandra.
Benedetta, Mass, Ennio och Jane Par Charlotte bland NonStop Entertainments titlar på Stockholms filmfestival 2021
I dag offentliggörs programmet för Stockholms filmfestival som äger rum i 10-21 november. NonStop Entertainment har sju titlar i programmet:
ENNIO: THE MAESTRO - Regi: Giuseppe Tornatore
Ennio Morricone är mästaren bakom några av världens mest välkända och älskade filmsountrack. Filmer som Sergio Leones Den onde den gode och den fule och För en handfull av dollar har uppnått sin ikonstatus tack vare Ennio Morricones musik. Ett år efter hans bortgång kommer den stora dokumentären om hans musikaliska karriär, och den är en resa genom några av filmhistoriens milstolpar.
Biopremiär vintern 2021/22
JANE PAR CHARLOTTE - Regi: Charlotte Gainsbourg
Jane Birkin – en av 1900-talets stora populärkulturella ikoner - skildras av hennes egen dotter Charlotte Gainsbourg i denna avskalade och intima DIY-dokumentär. Resultatet är en unik inblick i en mytomspunnen kändisfamilj, och en ärlig och innerlig redogörelse för relationen mellan en mamma och en dotter. Reflektioner om åldrande, skönhet och kändisskap uppstår mellan två familjemedlemmar som båda råkar ha ikonstatus.
Biopremiär våren 2022
MASS - Regi: Fran Kranz
Sex år efter en tragisk skolskjutning möts två föräldrapar på var sin sida av tragedin för att försöka få ett grepp om vad som egentligen hände. Det ena paret förlorade sin son i masskjutningen - de andra är föräldrar till förövaren, som tog sitt eget liv efter dådet. Denna intrikata spelplan lägger grunden för ett lika fängslande som klaustrofobiskt kammarspel där regidebutanten Fran Kranz utforskar teman som sorg, skuld och förlåtelse kring en av de mest laddade politiska frågorna i USA. Med höga lovord där han bland annat har jämförts med dramatikern Tennessee Williams är detta sannolikt början på en lovande regisssörskarriär. Med Reed Birney, Ann Dowd, Jason Isaacs och Martha Plimpton i huvudrollerna
Biopremiär våren 2022
BENEDETTA - Regi: Paul Verhoeven
Det är 1700-tal och en italiensk nunna välsignas av gud och påbörjar en jakt på makt i det kloster där hon lever. Samtidigt väcks åtrån till en av systrarna i klostret och med makten kommer möjligheten att leva ut begären till fullo. Paul Verhoeven (Robocop, Elle) lever upp till sitt rykte som kompromisslös maximalistisk tabukrossare där inget i ett nunnekloster förblir heligt. Med Virginie Efira, Charlotte Rampling, Daphne Patakia i huvudrollerna.
Biopremiär 3 december 2021
FLAG DAY - Regi: Sean Penn
“Jag är en entreprenör” svarar pappa John (Sean Penn) när dottern undrar vad han jobbar med. Familjefadern extraknäcker som bankrånare och penningförfalskare. Flag Day är ett familjecentrerat krimdrama baserat på verkliga händelser som hade världspremiär i tävlan i Cannes i år.
Biopremiär vintern 2021/2022
TED K - Regi: Tony Stone
Den tidigare Berkeley-professorn Ted Kaczynski lever isolerat i ett enkelt skyffe i Montanas skogar utan varken elektricitet eller rinnande vatten. Skägget växer i takt med hans avsky mot samtidens övertro på teknologi. Här sås frön till farlig radikalisering hos vad som ska bli USA:s mest jagade man, känd som Unabombaren. Tony Stones okonventionella biopic tar oss, via dagboksanteckningar och eremitens skrivna manifest ut till skogen och tiden före gripandet och de fyra livstidsdomarna.
MAYDAY - Regi: Karen Cinorre
Ana, en före detta hotellarbetare, lämnar sitt gamla liv för att gå med i en separatistisk kvinnogrupp som bosatt sig i en ubåt. Utopin de vill skapa visar sig dock bygga på våld och hämnd mot män som luras in i sin död. Karen Cinorre använder sin debutfilm till att ifrågasätta status quo.
Oliver Stones Cannes-aktuella JFK REVISITED: THROUGH THE LOOKING GLASS till Sverige med NonStop Entertainment
JFK-regissören Oliver Stone återkommer efter 30 år till fallet Kennedy, och mysteriet som omgärdar mordet. Den nya dokumentären JFK revisited: Through the looking glass sägs förvandla konspirationsteori till konspirationsfaktum, och har inte världspremiär på nordamerikansk mark, utan i det officiella programmet i Cannes 2021. NonStop Entertainment har just köpt de svenska rättigheterna.
Synopsis:
30 år efter att hans film JFK kom ut tar regissör Oliver Stone med tittaren på en resa genom nyligen tillgängliggjord bevisföring rörande mordet på president Kennedy. Till sin hjälp har han ett erfaret team bestående av kriminaltekniker, medicinska och vapentekniska experter, historiker och vittnen. JFK Revisited: Through the looking glass presenterar ett case som får den klassiska konspirationsteorin om mordet på Kennedy att framstå som ett faktum. För berättarrösterna står Oscarvinnande skådespelarna Whoopi Goldberg och Donald Sutherland.
NonStop Entertainment har köpt de Nordiska och Baltiska filmrättigheterna av Altitude.
Två Oscars till THE FATHER – Bästa manliga huvudroll (Anthony Hopkins) och Bästa manus efter förlaga
The Father var nominerad i 6 kategorier: Bästa film, Bästa manliga huvudroll (Anthony Hopkins), Bästa kvinnliga biroll (Olivia Colman), Bästa manus baserat på en förlaga, Bästa klipp och Bästa Produktionsdesign.
The Father handlar om Anthony närmar sig de 80 men i hans ögon finns ingen anledning till oro, han har det bra i sin bekväma våning. Hans dotter Anne ser dock hur han försvinner in i sin egen värld av minnen och föreställningar. The Father är en rörande och ögonöppnande skildring av åldrande och anhörigskap som inte liknar någon annan.
Svensk biopremiär för The Father är 20 augusti.
Två BAFTA till THE FATHER – Bästa manliga huvudroll (Anthony Hopkins) och Bästa manus efter förlaga
På söndagkvällen delade British Academy of Film and Television Arts ut sina priser för årets bästa filmer. Anthony Hopkins belönades med priset för Bästa manliga huvudroll för The Father. The Father mottog också BAFTAn för Bästa manus efter förlaga.
Om två veckor äger Oscarsgalan rum, där The Father är nominerad i 6 kategorier, bland andra Bästa film, Bästa manliga huvudroll (Anthony Hopkins) och Bästa kvinnliga biroll (Olivia Colman).
The Father handlar om Anthony närmar sig de 80 men i hans ögon finns ingen anledning till oro, han har det bra i sin bekväma våning. Hans dotter Anne ser dock hur han försvinner in i sin egen värld av minnen och föreställningar. The Father är en rörande och ögonöppnande skildring av åldrande och anhörigskap som inte liknar någon annan
Svensk biopremiär för The Father är 20 augusti.
Svensk biopremiär för Kelly Reichardts hyllade First Cow i vår
NonStop Entertainment har köpt de Nordiska rättigheterna till FIRST COW, Kelly Reichardts film som New York Times kallat för "Ett mästerverk" och såväl The Guardian som Daily Telegraph har gett 5 stjärnor i betyg. Filmen kommer nå svenska biografer i maj 2021.
First Cow skildrar framväxten av en intim manlig vänskap mellan en ensamvarg till kock och en kinesisk immigrant i 1800-talets nordvästra USA. Den befäster Kelly Reichardt (Wendy & Lucy, Meek's Cutoff, Night Moves) som en av USAs stora filmskapare just nu, med sitt distinkta perspektiv och tidlösa tonträff. "Ingen kan göra en modern western som Kelly Reichardt" skrev Vanity Fair.
Synopsis:
Den tystlåtne men skicklige kocken Cookie har tagit sig västerut till Oregon i sällskap med några skräniga pälsjägare. Han avviker från gruppen efter mötet med en kinesisk invandrare, King Lu, som även han är på jakt efter lyckan. Tillsammans öppnar de en liten men framgångsrik affärsverksamhet, genom att baka på stulen möjlk från områdets första och enda ko. Utifrån den enklaste av premisser bygger regissör Kelly Reichardt en undersökning av det unga USA, och en tidlös berättelse om intima vänskapsband.
First Cow har visats på Telluride Filmfestival, Locarno Filmfestival och New York Filmfestival, och tävlade om Guldbjörnen på Berlins Filmfestival. Den vann pris för Bästa film på New York Critics Circle Awards 2020, och nominerades till tre Spirit Awards.
NonStop Entertainment är Nordisk distributör, och presenterar filmen i samarbete med MUBI och A24.
First Cow
Regi: Kelly Reichardt
Manus: Jon Raymond & Kelly Reichardt
Medverkande: John Magaro, Orion Lee, Toby Jones, Ewen Bremner
Svensk biopremiär är planerad i maj 2021
Rekordframgångsrika anime-fenomenet DEMON SLAYER: MUGEN TRAIN snart på svensk bio
Rekordframgångsrika anime-fenomenet DEMON SLAYER: MUGEN TRAIN snart på svensk bio
DEMON SLAYER - KIMETSU NO YAIBA - THE MOVIE: MUGEN TRAIN hade biopremiär i Japan hösten 2020 och är den mest inkomstbringande biofilmen i Japan någonsin. Trots Covid-pandemin krossade den episka animefilmen de tidigare rekorden och har puttat ner Titanic till en tredjeplats och Spirited Away till en andraplats på listan över de största biofilmerna genom alla tider.
Nu står det klart att Demon Slayer: Mugen Train kommer att få svensk biopremiär med NonStop Entertainment under 2021. Wakanim är internationell distributör och partner.
Synopsis:
Tanjiro och gruppen har genomgått sin rehabiliteringsträning på Butterfly Mansion. De anländer till sitt nya uppdrag: Mugen-tåget där över 40 personer försvunnit på kort tid. Tanjiro och hans kompanjon Nezuko slår sig samman med en av demonjägarnas mäktigaste fäktare, Flame Hashira Kyojuro Rengoku, för att ta sig an demonen ombord på tåget. Resultatet är en svindlande vackert animerad episk resa, som tagit biopubliken med storm.
Bakgrund:
Demon Slayer är en mangaserie som haft stora framgångar som tv-serie. Den handlar om Tanjiro som utbildar sig till demonjägare för att kunna återvinna sin syster tillbaka till människovärlden efter att hon förvandlats till en demon. Det här är första långfilmen baserad på mangan.
Bästa Film bland THE FATHERS sex Oscarsnomineringar
Anthony Hopkins nomineras till sitt livs sjätte Oscar för huvudrollen som Anthony i THE FATHER. Olivia Colman nomineras till sin andra Oscar i kategorin Bästa kvinnliga biroll för rollen som Anthonys dotter Anne. THE FATHER är även nominerad i huvudkategorin Bästa film och ytterligare tre kategorier.
Svensk biopremiär för The Father är 20 augusti. (se trailer här)
Oscarsnomineringar till The Father 2021:
Bästa film - Producenterna David Parfitt, Jean-Louis Livi and Philippe Carcassonne
Bästa manliga huvudroll - Anthony Hopkins
Bästa kvinnliga biroll - Olivia Colman
Bästa manus baserat på en förlaga - Christopher Hampton och Florian Zeller
Bästa produktionsdesign - Peter Francis
Bästa klipp - Yorgos Lamprinos
Ytterligare en NonStop Entertainment-film är Oscarsnominerad: VOD-aktuella The Mole Agent, Bästa dokumentär
Welcome to Chechnya - den första dokumentären som kan vinna en Oscar för specialeffekter
Welcome To Chechnya, om tjetjenska HBTQI-aktivister, är den första dokumentären någonsin som tagit sig in på Oscarsgalans shortlist för Bästa specialeffekter. Den är dessutom "shortlistad" i kategorin Bästa dokumentär.
Filmen finns just nu tillgänglig att streama hos iTunes, SF Anytime, Cineasterna, CMore, Rakuten, Blockbuster och Viaplay.
Synopsis:
I Tjetjenien finns inga homosexuella. Det har tyranniske ledaren Ramzan Kadyrov bestämt. Och om de finns så ska de bort. Men självklart finns de. Welcome to Chechnya följer en aktivistgrupp som riskerar livet för att rädda HBTQ-personer drabbade av förföljelse från de tjetjenska auktoriteterna – såväl som av sina egna familjer. Målet är att få ett slut på förföljelsen, men också att överleva. Filmen vann flera priser vid Berlins filmfestival och Sundance Film Festival, och är regisserad av David France som tidigare oscarsnominerats för How to Survive a Plague.
Svenskt på Jussi-galan: Shanti Roney, Linda Wassberg, Catharina Nyqvist Ehrnrooth och Matti Bye finns bland TOVEs 10 nomineringar
Svenskt på Jussi-galan: Shanti Roney, Linda Wassberg, Catharina Nyqvist Ehrnrooth och Matti Bye finns bland TOVEs 10 nomineringar
TOVE är nominerad till hela tio Jussi-priser, den finska motsvarigheten till Guldbaggen. Det gör TOVE till den mest nominerade filmen i år. Filmen får svensk biopremiär 26 mars 2021.
TOVE är Jussi-nominerad i följande kategorier:
Bästa film
Bästa regi (Zaida Bergroth)
Bästa manuskript (Eeva Putro)
Bästa kvinnliga huvudroll (Alma Pöysti)
Bästa manliga biroll (Shanti Roney)
Bästa foto (Linda Wassberg)
Bästa scenografi (Catharina Nyqvist Ehrnrooth)
Bästa filmmusik (Matti Bye)
Bästa mask/smink (Riikka Virtanen)
Bästa kostym (Eugen Tamberg).
I Finland har drygt 158.000 besökare sett TOVE på bio, vilket gör den till den mest sedda finländska filmen på biografer i Finland hösten 2020, samt den mest sedda finländska filmen på svenska på över 40 år. TOVE är också Finlands Oscarsbidrag.
Om TOVE:
Helsingfors, 1945. Kriget är slut och för Tove Jansson börjar livet igen. Hon hänger sig åt långa festnätter, men också tvivel på sitt konstnärskap. Hon har en varm kärleksrelation med åländske politikern Atos Wirtanen, men när hon möter teaterregissören Vivica Bandler blir hon blixtkär. Samtidigt börjar hennes skapande ta sig oväntade vägar: den lilla sagovärld hon skapat för sig själv under kriget börjar växa. Inspirerad av sina verkliga personer börjar hon skriva och måla berättelsen om Mumintrollen, till hela världens stora förtjusning. Tove skildrar en unik kvinnas intensiva sökande efter lust och frihet, och tillblivelsen av ett av världens mest älskade konstnärskap.
TOVE är regisserad av Zaida Bergroth med manus av Eeva Putro. Filmen är producerad av producenterna Andrea Reuter och Aleksi Bardy på produktionsbolaget Helsinki-filmi i samproduktion med Anagram Sverige och den distribueras av Nordisk Film i Finland.
Streamingframgångar för Yung Lean: In My Head över hela världen
Henrik Burmans film om den svenska artisten Yung Lean har legat på topplistor över mest streamade dokumentärer i bland annat USA, Kanada, Sverige, Ungern, Polen, Lettland, Litauen och Estland. Veckorna efter streamingpremiären den 18 januari låg Yung Lean: In My Head på topp fem-listor bland mest streamade dokumentärer i alla dessa länder. I Sverige blev filmen den mest streamade dokumentären på iTunes i premiärveckan. Nu har tidningen Vice köpt filmen till sin nystartade streamingtjänst.
Sedan den 18 januari har Yung Lean: In My Head funnits på streamingtjänser som iTunes, Google Play och SF Anytime, med fleram i Sverige och internationellt. Den har även kunnat hyras på inmyheadfilm.com.
Henrik Burmans långfilmsdokumentär om Yung Lean hade biopremiär 27 november i såväl Sverige som på 200 biografer runtom i världen. Den har i perioder på Svenska biografer spelat fyra föreställningar om dagen för att möta efterfrågan under rådande restriktioner. Yung Lean: In My Head är producerad av David Herdies och Michael Krotkiewski på Momento Film, och Ludvig Andersson på RMV Film.
Linda Wassberg får Sven Nykvist Cinematography Award för TOVE
Göteborg Filmfestivals pris för filmfoto, Sven Nykvist-priset, har i år tilldelats Linda Wassberg för filmfotot i Tove.
Motiveringen lyder:
För den elektriska kontakten mellan filmfotografen och skådespelarna, som skapas genom kameralinsen. För valet att våga när andra skulle valt den säkra vägen. För bilderna som stannar kvar hos oss. För modet att kliva in i en legends värld, utrustad med nyfikenhet. Vi, juryns medlemmar, känner kärleken som har investerats i varenda bildruta. Priset går till Linda Wassberg för Tove.
Priset delas ut i samarbete med Stiftelsen Sven Nykvists Filmfotograffond.
Om Tove:
Helsingfors, 1945. Kriget är slut och för Tove Jansson börjar livet igen. Hon hänger sig åt långa festnätter, men också tvivel på sitt konstnärskap. När hon möter teaterregissören Vivica Bandler blir hon blixtkär. Samtidigt börjar hennes skapande ta sig oväntade vägar: den lilla sagovärld hon skapat för sig själv under kriget börjar växa. Inspirerad av sina verkliga personer börjar hon skriva och måla berättelsen om Mumintrollen, till hela världens stora förtjusning. TOVE skildrar en unik kvinnas intensiva sökande efter lust och frihet, och tillblivelsen av ett av världens mest älskade konstnärskap.
Tove är regisserad av Zaida Bergroth och skriven av Eeva Putro. Helsinki-filmi har producerat den med Andrea Reuter och Aleksi Bardy som producenter, i samproduktion med Anagram Sverige. Tove är den mest sedda finska filmen på bio hösten 2020 och ha4 tagit över 157 000 besök. Tove är utsedd till Finlands Oscarsbidrag och var invigningsfilm på Göteborgs Filmfestival.
Guldbagge till Fredrik Lantz för Bästa Ljud/Ljuddesign i Andra Sidan
Guldbagge till Fredrik Lantz för Bästa Ljud/Ljuddesign i Andra Sidan
"Jag är otroligt stolt och glad över att vinna en Guldbagge för Andra Sidan. Just skräck är väldigt speciellt. Det var ett utmanande projekt för mig och jag har lärt mig mycket under resans gång",säger Fredrik Lantz under måndagskvällen.
Fredrik Lantz är ljuddesigner och har över 40 produktioner på meritlistan. Bland tidigare filmer och tv-serier han ljudsatt finns till exempel Avicii: True Stories (2017) och Chernobyl (2019).
Svenska indieskräckisen Andra Sidan, regisserad av Oskar Mellander och Tord Danielsson, har trots covid-begränsningarna tagit 39 000 biobsök sedan premiären 23 oktober. Filmrättigheterna har sålts världen över, till bland annat övriga Norden, Frankrike, Italien, Tyskland, Ryssland, Vietnam och Taiwan.
TOVE inviger Göteborg Film Festival 2021
Den 29 januari invigs Göteborg Film Festival med Sverigepremiären på Tove i regi av Zaida Bergroth. Succéfilmen om Tove Jansson som haft över 150 000 biobesök i Finland och fortfarande ligger etta på biotoppen. Tove är även Finlands Oscarsbidrag och kommer att ingå i Nordic Competition vid Göteborg Film Festival 2021.
Helsingfors, 1945. Kriget är slut och för Tove Jansson börjar livet igen. Hon hänger sig åt långa festnätter, men också tvivel på sitt konstnärskap. När hon möter teaterregissören Vivica Bandler blir hon blixtkär. Samtidigt börjar hennes skapande ta sig oväntade vägar: den lilla sagovärld hon skapat för sig själv under kriget börjar växa. Inspirerad av sina verkliga personer börjar hon skriva och måla berättelsen om Mumintrollen, till hela världens stora förtjusning. TOVE skildrar en unik kvinnas intensiva sökande efter lust och frihet, och tillblivelsen av ett av världens mest älskade konstnärskap.
– Vi är väldigt stolta över att visa Tove som invigningsfilm. I en svår tid känns det befriande att inviga festivalen med en dansant hyllning till den gränsöverskridande kreativiteten. Tove är dessutom en skarp och berörande gestaltning av en unik livshistoria, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.
– Sverige spelade en viktig del i Tove Janssons liv, så jag kan inte bärga mig tills vi får visa vår film i Göteborg. Min känsla är att finländare och svenskar delar en stolthet över Tove – det är så många av oss som har en stark relation till hennes arbete. Jag hoppas att vår Tove belyser delar av Tove Janssons liv som är lite mindre välkända. Och är väldigt glad och ära att få inviga den här fantastiska fesivalen!, säger Zaida Bergroth, filmens regissör.
– Vi är otroligt glada och stolta över att Tove är öppningsfilm och med i tävlan på Nordens viktigaste filmfestival. Äntligen får vi visa denna efterlängtade film för våra nordiska grannar via festivalen och de efterföljande biolanseringarna i Sverige, Danmark och Norge! Vi tror att Tove Janssons livslust och jävlaranamma behövs i dessa konstiga tider och vi hoppas att vår film kan skänka den glädje, inspiration och tröst vi alla behöver just nu, säger Andrea Reuter och Aleksi Bardy, filmens producenter.
Tove är regisserad av Zaida Bergroth och skriven av Eeva Putro. Helsinki-filmi har producerat den med Andrea Reuter och Aleksi Bardy som producenter, i samproduktion med Anagram Sverige. Tove är den mest sedda finska filmen på bio hösten 2020 och hade i december tagit över 150 000 besök. Tove är utsedd till Finlands Oscarsbidrag.
Tove distribueras av NonStop Entertainment i Sverige och får svensk biopremiär våren 2021.
På grund av rådande omständigheter blir Göteborg Film Festival 2021 en digital festival. Tove kommer att visas online under invigningskvällen den 29 januari.